Open je handen
In de bijbel is veertig een belangrijk getal. Jezus was bijvoorbeeld veertig dagen in de woestijn om te vasten en te bidden. En veertig jaar trok het volk Israël door de woestijn voordat zij in het beloofde land aankwamen. Het is een getal dat duidt op voorbereiding en overgang.
Wanneer valt de veertigdagentijd in 2015?
De veertigdagentijd loopt in 2015 van Aswoensdag 18 februari tot en met zaterdag 4 april. Op zondag 5 april is het Pasen.
Wat is Aswoensdag?
Aswoensdag is van oorsprong een rooms-katholieke traditie. De vergankelijkheid van het aardse leven komt hiermee tot uitdrukking. Steeds meer protestantse gemeentes hebben ook een aswoensdag-viering.
Waarom vasten mensen in de veertigdagentijd?
Iedereen die vast heeft daar zijn eigen redenen en eigen manier voor. Door bijvoorbeeld niet te snoepen of geen alcohol te drinken sta je stil bij de overvloed die wij hebben. Sommige mensen kijken geen tv of gebruiken geen social media. Je houdt dan tijd over: om te bidden, na te denken over je geloof of om iets te doen voor een ander.
Waarom duurt de veertigdagentijd 46 dagen?
De veertigdagentijd duurt 46 dagen omdat er zes zondagen in deze periode vallen. De zondag is de dag van de opstanding van Jezus en daarom een feestdag. En op een feestdag wordt niet gevast.
Wat is de Goede Week?
De Goede Week is de week voor Pasen en begint met Palmzondag. Op deze zondag wordt vaak het verhaal over de intocht van Jezus in Jeruzalem gelezen. Op Witte Donderdag vieren veel gemeentes het avondmaal, net als Jezus deed met Zijn leerlingen. Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus aan het kruis is gestorven. Na Stille Zaterdag volgt dan op zondag het feest van de opstanding van Jezus: Pasen.
Dit is dan de theorie zoals we vaak zeggen maar nu de praktijk!
Hoe zorgen we ervoor dat ook wij in deze 40-dagentijd ons voorbereiden op Pasen.
In voorgaande jaren hadden we als gemeente steeds een ‘goed doel’. Door middel van de ‘spaardoosjes’ of door een bijdrage te deponeren in een speciaal voor dit doel geplaatst mandje, vergaarden we steeds een mooi geldbedrag. Ook dit jaar is er gezocht naar een bestemming waar het geld goed gebruikt kan worden.
Dit jaar is het nieuwe zorgcentrum de “PrinsHoeve”, gevestigd in de voormalige openbare school in Valthermond Oost, ons project. (meer informatie op de website http://www.deprinshoeve.nl/).
Maar het gaat niet alleen om geld.
Open uw handen en kijk eens aandachtig naar wat u hebt. Wat kunt u delen? Een glimlach, een uurtje tijd of uw aandacht. Een klein gebaar doet soms al wonderen. We nemen veertig dagen de tijd om onze zegeningen te tellen en met handenvol uit te delen! Samen ontdekken we wat we kunnen geven aan mensen in de buurt en aan naasten ver weg. Met open handen.
Ook dit jaar wordt er weer voorafgaand aan deze periode een gezamenlijke maaltijd georganiseerd, we staan dan stil bij het thema van de 40-dagentijd en genieten van elkaar en van een door een grote groep vrijwilligers met liefde bereide maaltijd.
Natuurlijk is het de bedoeling om ook met deze maaltijd geld in te zamelen voor het project. Er wordt dan ook een bijdrage gevraagd die de kosten dekt, maar ook daadwerkelijk iets oplevert voor het ‘goede doel’.
De kosten bedragen ongeveer € 6,- per persoon en geeft u dan ook nog iets voor het goede doel?
U kunt ook een bijdrage leveren door in plaats van geld te geven iets in te brengen voor het dessertbuffet. Kleine stukjes cake, brownies, een pudding of iets dergelijks.
Terzijnertijd wordt tijdens de kerkdienst afgekondigd dat u zich voor de maaltijd kunt opgeven op lijsten bij de uitgang in beide kerken. Ook kunt u dan aangeven of u iets wilt inbrengen voor het dessertbuffet..
Deze gezamenlijke maaltijd zal zijn op 13 februari om 18.00 uur in de Hoeksteen. Iedereen is welkom en ook voor de jongeren onder ons is er weer het speciale pannenkoeken festijn.
De Diaconie, de commissie Vorming en Toerusting en de behulpzame vrijwilligers hopen op deze manier bij te dragen, ook in onze gemeente, aan een goede voorbereiding naar Pasen.
Een tijd van inkeer, bezinning en gebed, waarbij we stil staan bij het lijden van Jezus én bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg.